Polítiques de cobraments i pagaments

Qualsevol empresa ha de tenir redactada, avui dia, la seva política de cobraments i pagaments. Per redactar-la s’ha de tenir en compte els següents apartats:

L’estratègia de l’empresa: Si l’empresa vol ampliar la seva cartera de clients, és diferent a si decideix quedar-se només amb els clients actuals i fidelitzar).

La capacitat d’endeutament: Si l’empresa no té liquiditat suficient les polítiques de crèdits simplement s’han d’ajustar a la capacitat d’endeutament de l’empresa, perquè sinó el flux de caixa (liquiditat) de l’empresa es pot veure compromesa. Si en cas contrari la teva empresa té suficient liquiditat té més opcions a l’hora d’oferir crèdits.

Tipus de clients (empreses, persones, etc.): Si tu mercat meta és d’empreses les condicions de crèdit i cobrament són unes i si són persones (punt de venda) són unes altres. A més hi ha variacions també per la grandària de les empreses que siguin teus clients. Per exemple: una empresa automotriu té les seves polítiques de pagament i el teu poder de negociació en aquest cas és mínim, és a dir, com són empreses molt grans, el millor que pots fer és adaptar-te.

Condicions del mercat / competidors: Si en el mercat on tu et mous, els teus competidors ofereixen condicions de crèdit de 30 dies per exemple, no és convenient que la teva empresa els ofereixi un crèdit inferior a això, perquè es col·locaria en desavantatge competitiu.

Flux de caixa: Això és importantíssim per a la salut financera de l’empresa, i es resumeix així: Si els teus proveïdors et donen crèdit de 30 dies per exemple, aquest termini és la teva màxima capacitat de donar crèdit als teus clients, perquè en cas contrari estaries perdent liquiditat immediata per a les operacions. Això sol ser un aspecte comunament descuidat en les empreses que després té conseqüències importants. Llevat que la teva empresa tingui una bona capacitat d’endeutament i un marge d’utilitat que financerament li permeti cobrir una diferència entre ingressos i despeses.

Anàlisi històrics: Pel que fa als comptes per cobrar, convé veure fins a la data que percentatge de comptes incobrables té la teva empresa, per així poder analitzar el tipus de client i altres condicions en què això succeeix i incloure en les polítiques de cobrament futures, accions que ajudin a millorar això, és a dir, aprendre dels errors del passat, si és possible quantificant tot per després amb indicadors establir numèricament les diferències.

Marc legal vigent: Tot això ha d’enquadrar en la legislació vigent, sobretot en els detalls de les polítiques de cobrament. Per exemple: requisits a exigir als clients per donar-los crèdit, mesures a prendre en cas d’impagaments, etc.

Autor: Baltasar Santos

Licenciado en Psicología, post grado en mediación, y máster en psicología forense. Curioso y en constante aprendizaje. Me encanta impartir clases, las TIC, pero sobretodo soy un apasionado de las personas. y disfruto aplicando psicología y formación para el desarrollo de personas y organizaciones. Desde 2019 tengo la responsabilidad de gestionar como regidor del Ayuntamiento de El Vendrell, los recursos humanos, la hacienda, secretaría, contratación y los departamenos de empadronament i Servei d'atenció al ciutadà.

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s